dimecres, 25 de febrer del 2015

LES PRIMERES CIVILITZACIONS



Anem a recopilar diferents informacions sobre aquesta UNITAT DIDÀCTICA amb una pauta que completarem en aquesta entrada, i que ens servirà de guia per elaborar una mena de portfoli o document - diari sobre el sorgiment i les característiques de les primeres civilitzacions de la història:
  • Mesopotàmia
  • Egipte
El riu NIL





 Primerament, vos expliquem com cal treballar la UNITAT DIDÀCTICA:
  1. Crear un document a DRIVE amb el nom "LES PRIMERES CIVILITZACIONS".
  2. Guardar aquest document en la vostra carpeta individual i donar permisos d'edició al professor.
  3. El format del document de text és lliure, però necessàriament ha de tenir les activitats ordenades en forma agenda, indicant clarament QUÈ FEM i QUAN HO FEM.
  4. Al mateix temps, hem d'anar completant el GLOSSARI.


                                                       
26 de febrer de 2015
  1. Creem el DOCUMENT
  2. Expliquem al DOCUMENT el concepte "CIVILITZACIÓ".
  3. Incorporem al GLOSSARI una definició sobre el concepte "CIVILITZACIÓ"
  4. Al DOCUMENT contestem i establim la relació entre sorgiment de la civilització i existència de grans rius. 
  5. Al DOCUMENT incorporem un mapa mut de la regió (Creixent Fèrtil) on traçem la trajectòria dels rius NIL, TIGRIS i EUFRATES.
  6. Incorporem  al GLOSSARI el concepte "MITJA LLUNA FÈRTIL"

2 de març de 2015
  1. Incorporem en el DOCUMENT el mapa de Mesopotàmia, on prèviament situem o localitzem: 
  2.  (Ciutats) UR, URUK, BABILONIA, ASUR, SUSA, NÍNIVE
  3.  (Regions) SUMER, ACAD, ASSÍRIA
  4.  (Geografia física) MAR MEDITERRÀNIA, GOLF PÈRSIC, RIU TIGRIS, RIU EUFRATES



3 de març de 2015

  1. Incorporem al DOCUMENT un mapa de la civilització mesopotàmica
  2. Incorporem al DOCUMENT dos imatges característiques o pròpies de la civilització mesopotàmica.
  3. Les primeres entitats o organitzacions polítiques que sorgiren a Sumer foren "ciutats-estats". Explica el significat d'aquest concepte, i incorpora'l al GLOSSARI.
  4. Busca alguna o algunes il·lustracions de qualsevol de les ciutats mesopotàmiques mencionades al dia 2 de març: incorpora-ho al DOCUMENT i fes una fitxa o breu descripció de la ciutat.
  5. Els canvis econòmics i socials: a la vora d'aquestos grans rius (Tigris, Eufrates, Nil) es va desenvolupar una agricultura amb excedents i collites abundants, aleshores com ja no tothom tenia que dedicar-se a l'agricultura sorgiren nous treballs i oficis que crearen societats més complexes amb la divisió social del treball. Fes una relació lògica de les noves activitats econòmiques i treballs que es generaren.
Nord de l'actual IRAK

5 de març de 2015

Lleona ferida






  1. Tal com deiem el dia anterior les primeres entitats polítiques que s'originaren a la història foren CIUTATS - ESTAT (IV mil·lenni aC). Però molt sovint aquestes eren ocupades i controlades per una de més poderosa que acabava creant un imperi; de fet, a la civilització mesopotàmica es desenvoluparen varis imperis.
  2. Busca a la web informació sobre les etapes de la historia de Mesopotàmia: SUMER, ACAD, IMPERI BABILÒNIC, IMPERI ASSIRI i IMPERI PERSA, i fes un quadre o esquema on conste:
    • cronologia de cada etapa
    • una important realització (fet cultural, polític, militar,...) de cada etapa
    • una manifestació artística de cada etapa
  3. Al GLOSSARI incorpora el nom de HAMMURABI


10 de març de 2015

Sumer: escriptura cuneiforme


SUMER

"La història començà a Sumer" és el títol d'un llibre clàssic (Kramer) sobre la civilització mesopotàmica, i així és atès que al voltant del IV mil·lenni aC (3500 aproximadament) a la Baixa Mesopotàmia (Sumer) sorgiren les primeres ciutats - estats, es va inventar l'escriptura i es construïren obres hidràuliques (canals, dics...) per controlar la crescuda dels rius Tigris i Eufrates.

 

  1.  Mira atentament el vídeo - documental superior (fins aproximadament el minut 7) i fes un breu resum del mateix: què tracta, en quina època o cronologia, elements materials, ...
  2. Incorpora al GLOSSARI "escriptura cuneiforme".

16 de març de 2015

A continuació llegiu el fragment d'una tableta d'argila datada al voltant de 1850 aC i que fou localitzada, juntament amb moltes altres tabletes, a la ciutat sumèria de NIPPUR.


Després de la seua atenta lectura, contesta al DOCUMENT a les següents qüestions:
  1. Quin fet es narra? Quants anys fa que va passar?
  2. Quins són els protagonistes?
  3. Quines raons podia tindre la dona de l'assassinat per no denunciar a les autoritats el crim?
  4. Qui jutja el crim? Quin fou el seu veredicte?
  5. Extrau alguna conclusió de la narració, i intenta donar-li un nom o títol al fet.


17 de març de 2015

Codi de Hammurabi - Museu del Louvre (París)


 

 Al document anterior teniu una selecció d'articles o lleis del CODI DE HAMMURABI; contesta a les següents qüestions en el DOCUMENT:
  1. Què és un "codi"? Posa un exemple actual.
  2. Fes un breu resum sobre el rei babilònic Hammurabi, també sobre el codi que porta el seu nom i incorpora alguna imatge relacionada amb això.
  3. Lleig la selecció de lleis i intenta elaborar alguna informació / opinió o conclusió personal.

 

dimecres, 18 de febrer del 2015

Estructura de pinxos


En este trimestre, en tecnologia hem fet una estructura de pinxos. Consta de fer triangles en palet de 9 cm de llarg i pegar-los uns als altres amb una pistola tèrmica. Després, teniem que pegar-ho a un troç de cartó.

Así vos deixe una imatge i dos videos de com ha quedat:


Así esta la nostra estructura acabada amb els materials que hem utilitzat.









diumenge, 15 de febrer del 2015

Visualització 3D estuctura de pinxos.

Em fet aquesta estructura en tecnologia, la em fet amb pinxos de 9 cm, en silicona. Es una estructura de 3 per 3.


dissabte, 14 de febrer del 2015

Lectura interesant

Facebook i altres xarxes socials han canviat la forma en què interactuem amb les persones. Aquestes pàgines s'han convertit en vitrines de les nostres vides. La gent les utilitza per narrar el seu dia a dia, per comunicar-se amb éssers estimats en la distància, publicar fotografies de bons moments o compartir les seves opinions sobre diferents temes.

Però Facebook, per exemple, també és un lloc per recordar i retre tribut a aquelles persones que han mort. Les diferents xarxes socials tenen un protocol a seguir quan un familiar vol tancar el compte d'una persona que ha mort. En la majoria dels casos, s'ha de lliurar via email documents legals que garanteixin la filiació entre les persones. Google també va activar una opció que elimina el contingut dels comptes després de cert temps d'inactivitat.

Fins ara Facebook tenia dues modalitats. Un cop identificada una persona com familiar, aquesta podia eliminar el contingut íntegre del perfil del mort o demanar a la xarxa social que el convertís en una pàgina en honor. Aquesta pàgina «en memòria no podia ser gestionada per ningú ... fins ara.

La xarxa social ha introduït noves opcions per gestionar els comptes de morts. Es diu Legacy Contact (Contacte de llegat), que en resum ve a ser la designació d'un marmessor que pugui administrar alguns aspectes d'un perfil, una vegada que la persona mori.

En vida, un individu pot seleccionar a algú dels seus contactes com a marmessor. Facebook explica que una vegada que aquesta persona seleccionada els informi sobre la mort de la seva «protegit», la xarxa social convertirà el perfil en una pàgina en honor.

Ara aquesta persona podrà fer alguns canvis en el perfil. Per exemple, podrà publicar missatges en el top del timeline sobre serveis religiosos o d'afecte. També podrà respondre a sol·licituds d'amistat i actualitzar les fotos de perfil i portada.

En vida, la persona pot també donar permís al seu marmessor a descarregar arxius com fotos o vídeos. Això és opcional. En cap cas la persona encarregada podrà ingressar al perfil amb els credencials del mort. Tampoc podrà llegir missatges privats.

Si l'usuari no vol que el seu perfil es converteixi en una pàgina «en memòria», ho podrà notificar a Facebook i la xarxa social eliminarà el compte de forma definitiva.

«En parlar amb les persones que han experimentat pèrdues, ens adonem que podíem fer més per donar suport a les persones en dol i donar veu a les persones que volen saber què passarà amb el seu compte després de la seva mort», han dit des de Facebook.

Així són els passos: Anar a «Ajustos» en el compte de Facebook. Marcar l'opció de «Seguretat» i després «Legacy Contact» que s'ubica com l'última opció d'aquesta pàgina.

Un cop dins podrà seleccionar el contacte, al qual podrà enviar un missatge en què l'avisa que esdevé el seu marmessor de Facebook. Aquí mateix també podrà donar permís o no a aquesta persona perquè descarregui arxius del seu perfil.

Es moment es tracta d'una opció disponible només per als Estats Units. Esperen poder desenvolupar-la en altres països.

Facebook te permite decidir lo que sucederá con tu perfil cuando mueras

Facebook te permite decidir lo que sucederá con tu perfil cuando mueras

dimecres, 11 de febrer del 2015

Estructura de pinxos

En tencologia estem fent una estructura de pinxos. És una estructura de 3x3 i cada pinxo medix 9 cm. Nos ajudem de una pistola térmica.

Visualització 3D Estructura "pinxos"

Estem fent aquesta estructura en tecnologia, la estem fent amb pinxos de 9cm, en silicona i amb paper. Es una estructura de 3 per 3.



dimarts, 3 de febrer del 2015

EL PROCÉS D'HOMINITZACIÓ -

Els actuals éssers humans pertanyem a l'ordre animal dels PRIMATS, família dels HOMINIDS i de l'espècie HOMO.

Com qualsevol espècie del regne animal hem estat sotmesos a un procés evolutiu, el procés d'hominització. És el procés que ens porta a l'ésser humà actual fou molt llarg i no estrictament lineal; aquest procés es va iniciar aproximadament fa uns cinc milions d'anys.


Aquest procés va anar separant als HOMÍNIDS (ésser humà actual i antecessors) dels SIMIS O ANTROPOMORFOS (ximpancé, gorila) ¿Què diferència a uns d'altres? Bàsicament:

  • Capacitat craneal
  • Bipedisme
  • Pulgar de la mà
  • Habilitats manuals
  • Adquisició del llenguatge 


Els primers homínids petanyien al gènere AUSTRALOPITECUS, eren molt semblants als simis i vivien a Àfrica.
Els posteriors, ja del gènere HOMO i els considerem ja com éssers pròpiament humans.





dilluns, 2 de febrer del 2015

Estructura 3D amb pinxos

Aquest es el projecte que tenim que fer en tecnologia, tots el dimecres.



visualització 3D estructura "pinxos"




Estem fent un projecte amb pinxos de madera i cola blanca, el que fem es una estructura que te que ser resistent per poder aguantar pes i no caiga, tenim que medir els palos en 9cm, heu marquem i heu tallem i heu apeguem amb la cola blanca i aixi asta que acabem.




ESTRUCTURA 3D "PINXOS"

Hola aquest es la meva imagen



Visualització 3D estructura "pinxos"

Aquesta es la estructura que estem fent els dimecres a l'aula de tecnologia. El farem de tres per tres, encara que apareixca de quatre per tres. Ho farem amb palets de carn

    

Visualització 3D estructura "pinxos"







Es un treball que estem fent en tecnologia, estem fenlo de palitos de fusta i apeganlos amb la pistola de cola calent.

Visualització 3D estructura "pinxos"



En aquest treball en grup, estem fent un figura amb pinxos i cola blanca amb el fi de aconseguir una estructura resistent, hi ha que tallar els pinxos, llimar-los i  apegar-los en forma de triangle.